אריתריטול - האם צריך לדאוג?
דר' יהודית זליגמן, Ph.D, מומחית בתחום הביו-רפואה וגנטיקה
14/06/2023
לא כל כך רציתי להיכנס לעניין הכותרות לגבי הארתריטול כי מדובר במסע הפחדה מגמתי ללא בסיס מדעי מוצק, אבל לכי תסבירי. בכל מה שקשור למזון, קל מאוד להפחיד אותנו, כי רובינו פועלים לגבי מזון מהרגש ופחות מהשכל. אבל מאחר שבקשו ממני להסביר, אנסה. 

ראשית אציין שאני מדענית, ביולוגית מולקולארית, עם הרבה שנות נסיון במחקר ואין לי שום אינטרס אישי מלבד הרצון לפתח מוצרי קונדיטוריה הכי בריאים שאפשר לסוכרתיים, ולמעשה לכולם. 
ב -  28/02/2023 הכותרת במעריב " מחקר חדש בארצות הברית מצא ממצאים מדאיגים בקשר בין הממתיק אריתריטול לקרישת דם, שבץ, התקף לב ומוות. על פי הערכות, הוא גורם לטסיות הדם להקריש בקלות רבה יותר" – אכן כותרת מפחידה מאוד. מופיעים בה "ממצאים מדאיגים" ו "על פי הערכות"... מאחר ואני מנוסה בניסוחים מעין אלו ותמיד בודקת את המקור המדעי לא התרגשתי מ "המידע" שהוצג בכתבה שמדברת לכלל האוכלוסיה במונחים מופשטים שבינם לבין הממצאים המדעיים לפעמים מקרי.

אנחנו חיים בעידן שבו יש עומס במידע, חלקו לא אמין ומגמתי, לוביסטים כותבים, בעלי אינטרסים כלכליים משפיעים על המידע ולכן חשוב להיות בקורתיים לגבי מקור המידע ואין ברירה אלה לחקור וללמוד, גם אם אין לכם רקע מדעי.
לא הכל מתוק: הקשר המדאיג בין ממתיקים מלאכותיים לשבץ מוחי והתקף לב

איך בודקים אם המיידע אמין?
ראשית, קראו את המקור, המאמר המדעי שצוטט בכתבה – הרבה פעמים תגלו, כמו במקרה הנוכחי, שהכותרת בעיתונות אין לה בסיס מדעי. ז"א ה"ממצאים המדאיגים" הם נסויים ראשוניים שלא מראים קשר ישיר בין אכילת ארתריטול לכל המחלות המצויינות. לא אלאה אתכם בכל פרטי המאמר. אסכם רק שארתריטול נמצא בדם שלנו באופן טבעי ונוצר בתהליך מטבולי מסוכר. החוקרים הראו שרמת הארתריטול בדם אצל חולים שעברו התקף לב ו/או שבץ מוחי גבוה מהנורמלי, אבל לא הוכיחו קשר ישיר לאכילה של מוצרי דיאט המכילים ארתריטול. יכול להיות שבמחלות אלו הגוף מייצר ארתריטול מסיבה כלשהי, בלי קשר לכמותו במזון. אגב, החוקרים הציעו שרמת הארתריטול בדם יכולה לאבחן סיכון מוגבר למחלות כלי דם. למה  מוצאים % גבוה של ארתריטול בדם של חולים אלו? שאלה מעניינת שצריך לחקור, אין עדיין הסבר. מאחר וארתריטול למעשה נוצר מסוכר, סביר יותר להניח שרמתו עולה אחרי אכילת פחמימות.

אני לא נוקטת עמדה לגבי הארתריטול אם בריא או לא. המאמר הנ"ל לא מעלה שום ממצא חד משמעי לגבי הבטיחות שלו במזון. הוא רק מראה שבמחלות מסויימות הגוף שלנו מייצר יותר ארתריטול. המאמר מעניין בהבנת המטבוליזם ותפקיד הארתריטול שהגוף יוצר. ההבחנה שארתריטול ממצמית תאים במבחנה לא יכולה לשמש מסקנה לתהליך שקורה בגוף שלנו. גם סוכרים אחרים וחומרים רבים אחרים גורמים לתגובות דומות, ואין להם קשר לקרשיות של דם בגוף שלנו. במילים אחרות, המאמר מאוד מעניין ויש בהחלט עוד לחקור בנושא, אבל אין בו הוכחה שארתריטול באוכל יכול לגרום למחלות לב.
צריך להבין ארתריטול נמצא במגוון גדול של מזונות כבר כ- 30 שנה, נעשו עליו מחקרים רבים במהלך השנים והתוצאות מראות רמת בטיחות גבוהה מאוד. נמצא שלארתריטול יש אפילו תכונות טובות ויכול לשמש כנוגד חימצון ומונע דלקות. עד כה הקהילה המדעית לא פרסמה מאמרים שמצביעים על נזק אפשרי בריכוזים שארתריטול מותר בשימוש (6-7 גר' לקג' משקל גוף). כמובן, קיימת האפשרות שמחקרים נוספים שייצאו במהלך השנים הבאות יערערו על התוצאות הנ"ל. במדע, לא מתבססים על מחקר אחד. תוצאות מדעיות מקבלות תוקף רק אחרי שחוקרים נוספים מפרסמים מחקרים עם תוצאות תומכות.  
דבר נוסף שכדאי לשים לב אליו הם בעלי האינטרס שמימנו את המחקר. בשנים האחרונות מחייבים מדענים לפרסם אם המחקר נתמך ע"י בעלי אינטרס. במחקר זה, החוקר הראשי יועץ בתשלום לחברת פרוקטר אנד גמבל. הוא גם מדווח שקיבל כספי מחקר מפרוקטר אנד גמבל, Zehna Therapeutics ורוש דיאגנוסטיקה. פרוקטר אנד גמבל היא תאגיד רב-לאומי ענק שמייצר  מגוון רחב של מוצרים במדינות רבות, חלקם מזהמי סביבה. יש לחברה אינטרסים בייצור סוכרים ואלטרנטיבות המתקה. בין כותבי המאמר חוקר נוסף יועץ למספר חברות והוא גם אחד העורכים המוערכים בעיתון שפרסם את המאמר. גם אם לא השתמש בקשרים שלו לפרסם את המאמר בכתב העט, זה לא נראה טוב.

לסיכום, אנחנו בספירוגר בודקים לעומק את הפרסומים על כל אחד מחומרי הגלם שלנו. באפייה פיתחנו שיטות טבעיות להעצמת הטעם ואנחנו משתמשים בממתיקים בריכוזים נמוכים הרבה מהמותר ותמיד משלבים המתקה ממקורות שונים. בכלל, ההמתקה היא רק חלק קטן מהסיפור שלנו. רוב הפחמימות שאנחנו אוכלים לא מתוקים (עמילנים) . אנחנו מפחיתים מאוד מהסוכרים הלא מתוקים שבקמח ויוצרים מזון מאוזן ובריא יותר, בעל ערך תזונתי גבוהה מכל מוצר קונדיטוריה דומה.

 
x

#{title}

#{text}

#{price}